<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=241066823005528&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Hva er topic clusters?

Alle som har produkter og tjenester å tilby på nett, er opptatt av å få bedre synlighet, økt organisk trafikk og flere leads.

Bedre SEO gir bedre forutsetninger for at nettsiden rangeres høyt i Google. Men som alle markedssjefer og bedriftsledere vet: Søkemotorer er innfløkte greier. Å holde seg oppdatert på hvordan de egentlig fungerer, er en heltidsjobb i seg selv og kan til og med gi oss drevne digitale markedsførere hodebry.

Søkealgoritmer er ekstremt komplekse. Kriteriene som vektlegges, endrer seg praktisk talt hele tiden. Det som gjaldt i januar, trenger slett ikke å gjelde i juni.

Derfor er det nærmest umulig å ligge i forkant, samtidig som du skal holde rede på alle teknologitrendene som påvirker dine forretningsprosesser.

Midt oppi dette blir det stadig mer utfordrende å kapre de beste plassene i søkemotorer, i takt med at bedrifter, organisasjoner, privatpersoner, etc. konkurrerer om synligheten.

Bare senk skuldrene – vi holder oversikten for deg. I dette innlegget skal vi se nærmere på topic clusters, og hvorfor dette banebrytende konseptet betyr at vi må tenke helt nytt rundt innhold og SEO.

 

Vi må endre innholdsstrategi

Selv om Google oppdaterer sine algoritmer med jevne mellomrom, er det ett prinsipp som forblir det samme:

Når du googler, skal resultatene du får servert, i størst mulig grad være presise og relevante for deg. Nettsidene som scorer høyest etter dette kriteriet, havner øverst i søkeresultatene.

I årevis har nøkkelord utgjort fundamentet for å bli nummer én på søk. Beste praksis var å gjøre søkeordsanalyse, definere nøkkelord og skrive blogginnlegg som var optimalisert for disse nøkkelordene. Vi var påpasselige med å bruke nøkkelord i tittel, URL, bildetekst og metatekst. Etter hvert gjorde vi det samme for long-tail keywords.

Denne fremgangsmåten holder ikke lenger. Vi må ta en helt ny tilnærming til innholdsstrategi.

 

Fra nøkkelord til temaer

Talebaserte digitale assistenter som Siri og Alexa gjør sitt inntog i Norge, og innen halvannet år vil 50 % av alle søk være stemmesøk, ifølge statistiske beregninger. Når vi snakker inn søket i stedet for å taste det inn, bruker vi gjerne hele setninger og helt vanlig setningsoppbygging, som om vi snakker til samboeren eller en venn.

Som følge av dette har Googles algoritmeoppdateringer de siste par–tre årene fokusert på å forstå den tematiske konteksten i disse søkene bedre. Utrullingen av Hummingbird i 2013 var et ledd i denne dreiningen mot kontekstuell målretting.

Den raskt økende trenden med stemmesøk gjør at algoritmene flytter fokuset fra rene nøkkelord til temaer. I stedet for å tolke enkeltvise eller korte sekvenser av nøkkelord, analyserer algoritmene nå hele søkefraser, og de forstår sammenhengen mellom dem.

Algoritmene er blitt temabaserte, og det innebærer naturlig nok at mye av tankegangen rundt SEO må endres – nok en gang.

Her kommer topic clusters inn i bildet. Eller temaklynger, i norsk språkdrakt.

 

Hva er topic clusters?

Enkelt forklart er topic clusters en samling blogginnlegg eller andre innholdselementer knyttet sammen rundt et felles, overordnet tema på en pillar page (temaside). Innleggene som er knyttet opp mot dette “paraplytemaet”, lenker mellom hverandre og til pillar page, og pillar page lenker tilbake.

Når de mange underordnede, temaspesifikke innleggene lenker tilbake til pillar page, er beskjeden til Google: Denne siden er en autoritet på hovedtemaet, og den må løftes frem.

 

Hvorfor reagerer Google slik på nettsider som er organisert rundt topic clusters?

Jo, nettopp fordi de nye temabaserte algoritmene favoriserer nettsider som er strukturert etter temaklynge-modellen. Det blir enklere for crawlere å gjennomsøke nettsiden og prioritere hvilken innholdsside som er viktigst og mest relevant. Altså får nettsiden din høyere autoritet, og Google rangerer deg høyere.

Dermed øker sannsynligheten for at nettopp din nettside dukker opp i resultatene når folk søker på de aktuelle temaene.

 

Cluster model

 

Ved å bygge opp nettsiden din rundt topic clusters og pillar pages vil du over tid rangere høyere i søkemotorer. Google ser at nettopp du gir svarene som folk er på jakt etter for å dekke sitt behov eller løse sin utfordring.

Denne videoen fra HubSpot forklarer den nye innholdsstrategien nærmere:

 

 

Kort oppsummert – hva er formålet med topic clusters?

Topic clusters handler enkelt og greit om å strukturere innhold på nettsiden på en måte som gjør det enklere for søkemotorene å forstå hva som er viktig, og hva som er mindre viktig.

 

Kom i gang

Nå tenker du kanskje, “Oi, dette kommer til å ta veldig masse tid å lage”. Men faktum er at det er vanskeligere å forklare hva topic clusters er, enn å ta dem i bruk.

Faktisk kan det være en givende opplevelse å organisere innholdet ditt i topic clusters. Du forbedrer brukeropplevelsen til dem som besøker nettsiden din, og du gir dem enda mer relevant og nyttig innhold. Dermed behøver de ikke å gå til en annen nettside – og du bygger tankelederskap og tillit. Win-win!

Lyst til å sette i gang med topic clusters og begynne å ta noen solide skritt oppover i søkeresultatene i Google? Last ned vår e-bok “Slik kommer du i gang med topic clusters.”

 topic clusters e-bok

Bilde av Rolf Klaudiussen
Skrevet av Rolf Klaudiussen
Rolf er stolt nordlending og en ordsmed av de sjeldne. Han er en kunstnersjel som drives av å produsere det beste innholdet for våre kunder og har mange millioner ord bak seg.

Du er kanskje også interessert i: