<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=241066823005528&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7 tips for å skape verdi med “clickbait”

Da jeg bestemte meg for å se litt nærmere på "clickbait", og hvorfor vi faller for det hver eneste gang, var det et par ting som overrasket meg. Vi er alle enige om at clickbait er irriterende, og vi vil helst ha hele verdien av en artikkel rett i overskriften, uten at vi trenger å trykke på noe. Likevel virker markedsførere å være splittet i spørsmålet om hva som er god praksis. Bør man bruke clickbait eller ikke?

På den ene siden er en del av hensikten med dyre markedsføringstiltak å fange mer oppmerksomhet. Samtidig må vi fokusere på hva markedet foretrekker, og misbruk av overdrevne titler uten innholdet til å forsvare det gir et dårlig inntrykk på de man ønsker å nå.

Jeg kan jo begynne med å påpeke at clickbaits fungerer. Det at du sitter og leser innlegget mitt akkurat nå, betyr at du, mest sannsynlig, lot deg friste av clickbait … igjen. Du er ikke alene. Vi gjør det alle sammen, selv om vi stort sett vet at det er clickbait.

 

Clickbait er ikke det du tror

Den beste definisjonen på clickbait (fordi Google sa det), er “innhold som hovedsakelig har til hensikt å oppmuntre lesere til å klikke på det”. Men når du hører ordet clickbait, er det nok ikke akkurat det du tenker på. Det er de alle de utbrukte frasene av typen “Du vil aldri gjette …”, “10 ting alle gjør feil …”, osv.

Jeg velger å tro at det er derfor så mange markedsførere er uenige om bruken av clickbait. Å lage innhold som oppmuntrer lesere til å klikke på det, er en viktig del av det mange markedsførere jobber med. Man kan ikke seriøst mene at bedrifter bør unngå å fange oppmerksomhet med innholdet de publiserer? Derfor må vi skille mellom den dårlige formen for clickbait, og den gode.

 

De kritiske fallgruvene du bør unngå

Du setter for høye forventninger

Overskrifter som setter unødvendig høye forventninger til innholdet, er en av hovedgrunnene til at vi er så negative til bruken av clickbait. Innholdet du linker til, er ikke nødvendigvis dårlig eller uinteressant, men når leseren har blitt lovet “19 ting du GARANTERT ikke visste”, og de fleste var kjent med de første 10 punktene, så skal du jobbe hardt for å vinne tilbake troverdigheten du mistet på veien.

 

Du mister tilliten hos besøkende på nettsiden din

Det som primært avgjør hvor fornøyde vi er med innholdet vi kommer over, er hvor godt det oppfyller forventningene. Du må finne en balanse som gir deg en spennende nok overskrift til at man klikker på det, men som ikke overgår innholdet du faktisk leverer etterpå.

 

Et klikk er et klikk, eller?

Selv om målet er at folk klikker på lenken din, er det viktig å huske på hvorfor du vil ha flere klikk. For de fleste selskaper er hensikten med flere klikk at man ønsker å oppnå flere nye kontakter, og flere salg. Da vil noen besøkende på nettsiden som er fornøyd med innholdet de finner, være bedre enn litt flere besøkende som sitter skuffet igjen, med et dårlig inntrykk av bedriften.

Når du leverer dårlig innhold, kan det også ofte gå ut over synligheten til nettsiden din. Den viktigste faktoren for god rangering i søkemotorer er riktignok trafikk på nettsiden (ifølge SEMrush 2019), men totalt sett vil høyere fluktrate og lesere som lukker innlegget med en gang, sørge for dårligere synlighet.

På sosiale medier vil de være enda mer nådeløse, og om postene dine ikke får nok engasjement i forhold til trafikken, vil de ikke vise innholdet ditt i det hele tatt.

 

[Les også: Hva er søkemotoroptimalisering?]

 

Triksene alle gode markedsførere benytter seg av

Selv om bruken av clickbait er ansett som en uting av mange, så er det noe vellykkede markedsførere benytter seg av hver dag. Det er helt klart måter man kan utnytte effekten av clickbait på, uten at det ødelegger for nettsidens rykte eller synlighet.

Riktig bruk av clickbait kan skape verdi for både deg og leserne. De er konstruert spesifikt for å fange den oppmerksomheten vi konkurrerer om hver eneste dag, og retter fokuset mot det vi ønsker å vise frem.

Grunnen til at vi markedsfører et produkt eller en tjeneste, er vel også at vi mener at vi tilbyr noe som skaper verdi for leserne? Vi leder dem mot noe de trenger, for å hjelpe dem på veien. Clickbait lover leserne noe de har lyst på, og det er derfor vi klikker på det. Om du har innholdet til å forsvare det, skaper du verdi ved å gi folk nettopp det de vil ha.

 

1. Nyhetskapring

Et klassisk triks som har hjulpet markedsførere i mange tiår. Skap innhold rundt aktuelle nyheter som får mye oppmerksomhet. De som kan komme med relevant innhold om nyheter, kan fange mye oppmerksomhet ved hjelp av temaer der folk ønsker mer informasjon. En tilnærming til dette er også å relatere innholdet du i utgangspunktet ville dele, til aktuelle temaer.

 

2. Følsomme emner

Innhold om følsomme temaer fanger ofte mye oppmerksomhet. Dette er gjerne temaer som er vanskelige å høre om, og som vekker følelser hos leserne. Typiske eksempler er politske saker, religion, rasisme, forskjellsbehandling, osv.

Innhold som knyttes opp mot slike temaer, kan fange mye oppmerksomhet, og gir deg muligheten til å få mye støtte og tillit i løpet av kort tid. Men dette går begge veier. Før du prøver deg på en slik taktikk, bør du være oppmerksom på at om du tråkker feil, risikerer du å støte mange. Tilliten og støtten du ser etter, kan like raskt gå andre veien, når det er snakk om følsomme temaer.

 

3. Cliffhangers

Cliffhangers er når du ikke helt forteller leseren hva innlegget egentlig handler om. Bare akkurat nok til at de “trenger” å vite mer. Dette kan typisk være overskrifter som “Dette er trikset ingen forteller deg”, eller “ Du vil ikke tro hva vi fant ut av …”. Du gir et inntrykk av at det som kommer etterpå, er noe utover det vanlige, men de må klikke for å se resten. Man bør selvfølgelig være påpasselig med ikke å bruke slike overskrifter når det ikke egentlig er noe ekstraordinært å fortelle.

 

4. Gi instruksjoner

Velg ord som forteller leseren hva du vil at de skal gjøre. Det høres kanskje rart ut at noen får mer lyst til å klikke på noe om du ber dem om det, men det fungerer overraskende ofte. Skriv ting som “Finn ut … nå!”, “Last ned …”, Meld deg på ...” og så videre, og du vil se at flere velger å gjøre det du ber dem om.

 

5. Bruk tall og lister

Dette høres nok kjent ut, for jeg har brukt dette på det du leser akkurat nå. Vi lar oss friste av titler som lover mye informasjon på kort tid, gjennom spesifikke antall, og punkter. Overskrifter som “9 tips til hvordan …” forteller veldig konkret av du får 9 tips, og er ofte lagt opp på en slik måte at du kan hoppe over det du kjenner til fra før. En slik overskrift antyder at du får mye informasjon på kort tid. Det er også statistikk som viser at oddetall fungerer vesentlig bedre enn partall.

 

6. Tilsynelatende irrelevante bilder

Når du deler innlegg eller nettsider på sosiale medier eller lignende, sender du gjerne med et bilde knyttet til teksten. Ved å bruke bilder som virker lite relevante for overskriften, fanger du oppmerksomhet fordi det er noe som skiller seg ut. Man ønsker å lese videre, for å finne ut hvordan dette bildet er relevant for teksten. Her er det selvfølgelig viktig at det faktisk finnes en sammenheng, og at du ikke bruker dette trikset til å “lure” leserne dine.

 

7. Ekstremt ordvalg

Bruk ord som antyder at innholdet ditt ikke er det samme som de har lest tidligere, ved å bruke ekstreme, eller polariserende ord. Overskrifter som er overdrevent positive eller negative, som for eksempel "skaldale!" eller "revlusjonerende...", fanger oppmerksomheten vår. Det kommer uventet på oss, og skaper en nysgjerrighet som må utforskes nærmere.

din-guide-til-inbound-marketing

Bilde av Stian Strand
Skrevet av Stian Strand
Stian har fullført utdannelse i Markedsføring og Ledelse ved Universitetet i Agder. Han er lidenskapelig opptatt av ny teknologi, og ser store muligheter for digital markedsføring. Nå har han blitt en del av Techweb for å utfordre etablerte tankesett.

Du er kanskje også interessert i: